2. Madelief

Achtergondinformatie

Kamille en Madeliefjes lijken veel op elkaar. Kamille is veel langer en ruikt lekker kruidig. Bovendien is het gele hartje van de kamille bolrond.

Er zijn twee verklaringen voor de naam Madeliefje. Het woord “Made” is een oud woord voor weide, de plaats waar dit bloemetje onder andere bloeit. Dus een lief bloemetje in de weide.

De tweede verklaring is dat de naam is afgeleid van “maagdenliefje”. De soort was het symbool voor de maagd Maria.

Soms kleurt het Madeliefje gedeeltelijk roze. Wanneer dat gebeurt, dan krijgen we mooi weer. Wanneer de roze tint intenser wordt dan krijgen we nog mooier weer.

Suggesties voor activiteiten

  • Doe een geurproef met bloemen. Koop of pluk geurige bloemen, of laat de kinderen uit eigen tuin een bloem meenemen. Laat de kinderen ruiken aan de bloemen. Welke bloem ruikt het lekkerst? Daar gaan de bijen en hommels vast graag naar toe!
  • Doe een proefje met witte tulpen om te laten zien dat bloemen graag water drinken. Deze proef kan alleen in het voorjaar, wanneer er tulpen zijn. Met andere bloemen lukt het minder goed. Tulpen zuigen enorm veel water omhoog. Snijd de steel van één tulp vanaf de onderkant in tweeën en plaats de tulp dan in twee vazen, die je naast elkaar zet. In beide vazen zit water, maar in één van de vazen zijn ook wat druppels blauwe ecoline toegevoegd, zodat het water blauw kleurt. De kinderen zullen zien dat de helft van de tulp blauw kleurt. Je kunt ook in elke vaas nog één gewone tulp bijplaatsen, die dan of helemaal wit blijft, of helemaal blauw kleurt.