Levendig op schoolEnthousiast en avontuurlijk!


Activiteiten bij boeken die iets met je doen!

Kinderen leren het beste als de sfeer goed is. Op een plek waar ze zich veilig voelen.

Levendig op school is een speciale website volinspiratie en lesmateriaal om een prettig schoolklimaat te bevorderen en om kinderen te stimuleren in hun eigen ontwikkeling.

Een deel van de suggesties voor activiteiten zijn gerelateerd aan levendige boeken. Een ander deel is lesmateriaal dat direct te gebruiken is in de groep. Levendig Uitgever maakt boeken die het waard zijn om te lezen, voor te lezen of te gebruiken op school en thuis.

Alle boeken van Levendig Uitgever zijn verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

En ook direct in de Levendige Boekwinkel.


Over de liefde, relaties en seksualiteit - Week van de Lentekriebels - 16 t/m 20 maart 2020
Seksualiteit is vaak een moeilijk onderwerp voor leerkrachten. De verantwoordelijkheid voor seksuele en relationele vorming ligt natuurlijk ook niet alleen in de school. Wel kan de school daar een rol in spelen. De seksuele en relationele vorming van kinderen is in de huidige maatschappij waarin kinderen veelvuldig worden geconfronteerd met verschillende varianten van seksualiteit en van relaties in media, op straat en thuis wél een onderwerp wat in de school aan bod zou moeten komen.

Over de liefde is een bewerkte special van nummer 5.3 (voorjaar 2014) van Kleur op school met als thema: Ik en jij. Hoe dichtbij? Geschikt voor de Week van de Lentekriebels of een ander moment waarop de school het onderwerp seksuele ontwikkeling, intimiteit en relaties wil brengen in de les.

Overdeliefde_groep1-2.pdf

Overdeliefde_groep3-4.pdf

Overdeliefde_groep5-6.pdf

Overdeliefde_groep 7-8.pdf


Week tegen pesten, 21 t/m 25 september 2020

Voor activiteiten in de klas, met de hele groep en voor bijzondere boeken over pesten, hebben we een aantal mogelijkheden met gratis levendig materiaal op een rijtje gezet. Daarbij een compleet programma van een bewerkt nummer van Kleur op school over beter omgaan met elkaar om pesten te voorkomen: Kijk naar je eigen!

Op de speciale Tegen Pesten pagina staan nog meer boeken en activiteiten tegen pesten!
Als de geit leert zwemmen

Ooit was er een tijd dat alle dieren naar school gingen. En allemaal moesten ze leren zwemmen, vliegen, rennen en klimmen. Dat was wel het minste dat alle dieren leren moesten. Maar geen enkele leerling kreeg dat voor elkaar, om alles te kunnen. Daarom oefenen sommige dieren tot ze er bij neervallen, anderen twijfelden aan alles en weer andere dieren werden opstandig.

Moesten ze dat echt allemaal leren?

Deze dierenfabel is een grappig pleidooi dat alles op dezelfde manier aanleren niet leidt tot perfectie.


Als_de_geit_leert_zwemmen_verwerking_in_de_klas.pdf


Brullende leeuwen tegen pesten

Maarten is de spits in zijn voetbalteam. Maar zijn plaats wordt ingenomen door een meisje, Eva. En dat vindt Maarten niet leuk.
Maarten is ook helemaal niet aardig voor zijn teamgenoten. Hij is eigenlijk gewoon een grote pestkop.
De trainer van het team ziet liever brullende leeuwen in het veld dan onzekere poesjes. Maar of dat gaat lukken als Maarten maar blijft pesten?

Brullende leeuwen_Levendig-op-school.pdf


Joris en Draakje

Joris ligt in bed samen met Draakje. Op de plaat op zijn kamer staan libellen, mollen en bomen. Maar zijn het echt libellen, mollen en bomen? Of is er iets geheimzinnigs aan de hand? Luister mee als Joris het geheim aan zijn Draakje vertelt. Een feestelijk sprookje met prachtige verrassingen ...


Het geheim van Joris en Draakje is een mooi verhaal om voor te lezen. Op de cd in het boek staan liedjes die bij het verhaal horen. Gezellig om samen te luisteren of mee te zingen. De vijf liedjes vormen samen een minimusical om met een groep jonge kinderen in te studeren en op te voeren. Compleet met draaiboek, suggesties voor kleding en decor en extra activiteiten!

De ontbrekende muzieknotatie! Nooit gedacht_muzieknotatie.pdf

Bekijk het filmpje: preview Een geheim.mp3

Ik had je nog zoveel willen zeggen

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.


Of we het nu leuk vinden of niet, de dood hoort bij het leven. De dood in het leven is oneerlijk, onverwacht onontkoombaar. In dit boek gaat het vooral over het omgaan met die dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen tegen je maatje die er niet meer in levende lijve is? Op welke manieren kun je proberen het verdriet een heel klein beetje te verzachten?


Op een ingetogen manier nodigt Ik had je nog zoveel willen zeggen kinderen uit om te praten over het ongrijpbare van de dood, om het een beetje grijpbaar te maken.

Ik had je nog zoveel willen zeggen_suggesties voor de klas.pdf


Enormuis over je thuis voelen

Enormuis is een enorm grote muis. Hij weet niet waarom hij zo groot is. Maar dat ie groot is, dat is wel duidelijk. Op een dag ziet hij samen met Minimuis een plaatje van een rat – en die rat lijkt heel veel op Enormuis!

De andere muizen lachen zo hard dat Enormuis besluit om zijn vrienden in het gezellige muizenhuis te verlaten. Op zoek naar een paar ratten om mee te wonen. Maar of dat nu zo’n goede beslissing was…

Natuurlijk loopt dit verhaal goed af. Het thema vriendschap en je thuis voelen kunnen aan de hand van dit prentenboek uitstekend worden behandeld.

Enormuis_lessuggesties.pdf