Relationele en seksuele ontwikkeling met Joris, Aissa en Ahmed

Het is soms lastig om met kinderen te praten over liefde, vriendschap, seksualiteit en diversiteit. Toch horen ook deze onderwerpen bij de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Het is fijn als kinderen goed kunnen omgaan met elkaar en met deze thema’s. Kinderen ontdekken het terrein van liefde, relaties en seksualiteit in hun eigen tempo, vanuit hun eigen beschouwing en als zij daar zelf aan toe zijn.

Uit: Aissa wil trouwen

Kinderen beleven hun seksuele gevoelens heel anders dan volwassenen. Als je ervan uitgaat dat seksualiteit niet alleen draait om geslachtsgemeenschap (bij volwassenen), maar ook bij de ontwikkeling van ieder kind, ieder mens, dan mag je er bij kinderen ook zeker aandacht aan besteden.
Het is uiteraard aan ouders en leerkrachten zelf om te bepalen hoe en wanneer deze onderwerpen aan bod komen in een gesprek. Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met culturele, levensbeschouwelijke en maatschappelijke diversiteit, maar ook met het bieden van een open, vertrouwd en veilig klimaat om onderwerpen rond liefde, relaties en seksualiteit te bespreken.

Met de prentenboeken rond Joris, Aissa en Ahmed kun je op een eenvoudige en laagdrempelige manier praten over verschillende onderwerpen. We hebben een aantal van de onderwerpen in mogelijke gespreksvragen en activiteiten verwerkt, om nog meer te kunnen genieten van deze prentenboeken.

Er is speciaal lesmateriaal gemaakt bij de prentenboeken en dat is ook zo los te gebruiken. De lessen zijn gemaakt vanuit de methode Kleur op school.

  1. Jongens-meisjes
  2. Omgaan met bloot
  3. Vriendschap, liefde en verliefdheid
  4. Seksuele diversiteit
  5. Zwangerschap – geboorte
  6. Bij jou thuis – bij mij thuis