Tegen pesten

Kijk naar je eigen

Naar jezelf kijken … Echt en eerlijk kijken naar wat je voelt, wat er in je is, wat je denkt en wat je doet. Wat kan dat soms toch ontzettend lastig zijn. Het is – ook voor volwassenen! – zo moeilijk om de volledige verantwoordelijkheid op je te nemen voor jouw aandeel in een conflict, én voor de oplossing ervan. Deze lessen (uit nummer 5.2 van Kleur op school) draaien om allerlei manieren waarop kinderen in een groep het moeilijk kunnen hebben met elkaar: een oordeel hebben over een ander, een ander niet accepteren, een ander buitensluiten. Pesten is één van de pijnlijkste en hardnekkigste voorbeelden hiervan. Pesten kan kinderen, ouders en leerkrachten radeloos maken.
Een pester heeft bijna altijd iets af te reageren. Daarmee zijn pesters in zekere zin net zo goed slachtoffers. Daarom verkennen we in de lessen in alle bouwen óók het perspectief van de pester. De kinderen die niet pesten en niet gepest worden – meestal het merendeel van de groep – zijn heel belangrijk voor het doorbreken van het destructieve patroon tussen pester en gepeste. Zij kunnen het verschil maken. Zo laten we álle kinderen in de groepen kijken naar hun ‘eigen’ (gevoel, gedrag, opties).


Wat vliegt daar door tussen de wolken in de blauwe lucht?

Het is de vliegcopter, die maakt een avontuurlijke vlucht.

Door Benjamin gemaakt. Die is het pesten meer dan zat.

Hij gaat vliegen met zijn konijn en heeft nog nooit zo’n lol gehad.

Samen gaan ze op zoek naar lief en avontuur.

Konijn Robbie zit op de uitkijk en Benjamin aan het stuur.

Ze nemen vrienden mee, zo hier en daar en overal vandaan,

Om met een volle vliegcopter over de hele wereld te gaan!

Een prachtig verhaal over de vliegcopter die liefde en avontuur verspreidt over de wereld voor de kinderen die dat nodig hebben. Wie liefde geeft, krijgt liefde terug. Wie vriendschap geeft, krijgt vriendschap terug. De vliegcopter landt uiteindelijk op het blije eiland, Aruba. Daar vinden Benjamin en zijn vrienden liefde en avontuur.

Beluister het liedje ‘Als je liefde geeft’.

Auteur Jeroen Hoogerwerf | Illustrator: Géwout Esselink |hardcover, 32 pagina’s | ISBN 9789491740671 | Prijs € 14,95


Enormuis is groot. Een enorme muis. Op een dag ziet hij samen met Minimuis een plaatje van een rat – en die rat lijkt heel veel op Enormuis! Nu lachen de andere muizen hem uit. En besluit Enormuis op zoek te gaan naar het huis waar de ratten wonen. Maar of hij zich daar thuis voelt?

Dit lieve prentenboek gaat over vriendschap en je thuis voelen.

Een perfect boek om ENORM LUID  voor te lezen!

Auteur en illustrator: Angie Morgan | ISBN 9789491740046 | 32 pagina’s, hard cover | Prijs € 10,-