Workshops

Jeroen Hoogerwerf is een bevlogen hoofdredacteur van Kleur op school en een bevlogen auteur van verhalen. Hij geeft al jaren workshops voor schoolteams die aan de slag willen met levensbeschouwing in het algemeen en de methode Kleur op school in het bijzonder.

Met kinderen werkt Jeroen aan creativiteit, taalvaardigheid en presentatie. Hij heeft ervaring met workshops voor kinderen tijdens de Kinderboekenweek in Nederland en op Aruba en Curaçao.

Jeroen in de klas!

Jeroen Hoogerwerf is naast uitgever ook auteur van verhalen- en kinderboeken. En hij vindt niets leuker dan kinderen te inspireren met verhalen en gedichten. Samen gedichten en verhalen maken, voorlezen, bezig zijn met taal, rijmwoorden, bewegingsoefeningen, mindfulness en liedjes zingen. Niets is te gek in een workshop vol levendige inspiratie.

Jeroen maakt gebruik van verschillende actieve werkvormen tijdens een workshop. De duur van een workshop is doorgaans ongeveer een lesuur (ca. 50 minuten). Workshops kunnen worden gegeven aan groep 1 t/m 8.

Voor meer informatie en boekingen kijk op de site van de Schrijverscentrale.


Kinderboekenweek 2021

‘Zijn wie je bent, worden wat je wil!’

Jeroen wilde eerst kok worden. Lekker eten vond hij geweldig. Totdat hij erachter kwam dat je dan ’s avonds en in het weekend ook moet werken. Toen wist hij het eigenlijk niet meer.

Burgemeester van Gemonde was later nog een optie. Maar helaas heeft dat Brabantse dorpje waar hij opgroeide helemaal nooit een burgemeester gekregen.

Aardbeienplukker, kaarseninpakker, postkamermedewerker, telefoonverkoper, telemarketeer, ontbijtkelner, barman, portier, toeristengids  … zo maar een greep uit wat Jeroen wel is geworden.

Het thema van de Kinderboekenweek is veelzijdig. Nadenken over wie we zijn en wat we willen worden. Filosoferen over de toekomst. Wie ben je nu? Hoe kijk je naar de wereld? Wat vind je belangrijk? Hoe ziet de toekomst eruit? Wat kun je allemaal worden? Wat wil je worden?

Groep 1-2 Voorlezen en interactie met prentenboeken voor de kleuters in het thema Worden wat je wil onder andere met het boek: Het meisje en de dinosaurus (vertaald uit het Engels door Jeroen). Naast voorlezen vooral ook bewegen!

Duur: drie kwartier

Groep 3-4 Voorlezen en interactie rond het thema Worden wat je wil. Met onder andere het prentenboek Het meisje en de dinosaurus en Joris is zijn navel kwijt. We gaan de eerste stappen zetten naar een gedicht maken!

Duur: een lesuur van 50 minuten

Benodigdheden: pen, papier, computer/laptop en digibord (ik neem een usbstick mee)

Groep 5 t/m 8 Verhalen vertellen en gedichten voordragen, creatief poëzie schrijven, een samen-lees-verhaal, allemaal rond het thema Worden wat je wil. Met gedichten en verhalen uit de geschenkboeken voor Aruba en Curaçao en activiteiten uit Kleur op school.

Duur: een lesuur van 50 minuten

Benodigdheden: pen, papier, computer/laptop en digibord (ik neem een usbstick mee)

Via De Schrijverscentrale

Jeroen is te boeken via De Schrijverscentrale. Er is dan subsidie voor het bezoek. Je kunt dat allemaal bekijken op de site van de Schrijverscentrale.


Workshop Levendig op school

Voor schoolteams

Levendig Uitgever biedt ‘op maat’ workshops voor basisscholen om levensbeschouwelijke ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Levensbeschouwing is in het kort samen deze vraag beantwoorden: Hoe sta je in het leven? Waar verlang je naar? Wat vind je belangrijk?

De workshop is zeer geschikt voor scholen die wat willen doen met hun ‘identiteit’, of deze nu openbaar of bijzonder is. Ook bijzonder geschikt voor samenlevingsscholen en samenwerkingsscholen.

De workshop volgt de methodiek van Kleur op school. Deze ‘methode’ werkt vanuit levensbeschouwing als betekenisgeving aan het leven om je heen, dichtbij en verder weg. Vanuit verhalen en tradities, religieus en humanistisch, uit het leven gegrepen.

De verdieping naar levensbeschouwelijke betekenis heeft ook een effect op gedrag van kinderen. Je deelt betekenissen met elkaar. Ook over onderwerpen binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling: gevoelens, omgaan met ruzie, pesten, elkaar helpen … door elkaars betekenis te respecteren krijg je ook weer meer begrip over gedrag van jezelf en de ander.

De workshop over levensbeschouwing wordt ‘op maat’ voor scholen georganiseerd. De workshop duurt ongeveer 2 uur.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • identiteit van de school en levensbeschouwing
  • rol van de leerkracht en didactisch kader
  • het levensbeschouwelijk gesprek voeren
  • filosoferen met kinderen
  • verband levensbeschouwing, burgerschap en sociaal-emotionele ontwikkeling

Voor meer informatie: mail of bel de uitgever van Kleur op school, Jeroen Hoogerwerf, jeroen@levendiguitgever.nl, 06-22613701.