Projecten

Levendig Uitgever werkt(e) mee aan verschillende (uitgeef)projecten op het gebied van sociaal-emotionele, levensbeschouwelijke of maatschappelijke ontwikkeling van kinderen. Als auteur, uitgever, (web)redacteur, marketeer of projectbegeleider.

Voor informatie over de creatieve bijdrage die Levendig Uitgever kan leveren, neem gerust contact op met Jeroen: jeroen@levendiguitgever.nl


Festival di Buki – Aruba

Sinds 2014 maakt Levendig Uitgever het Kindergeschenk-boek voor het Kinderboeken-festival op Aruba, dat ieder jaar wordt georganiseerd door de Biblioteca Nacional Aruba. Tijdens het Kinderboeken-festival op Aruba wil de organisatie kinderen op speelse wijze in contact brengen met boeken, schrijvers, illustratoren, literaire kwaliteit en kunst. Een aantal van de boeken die voor Aruba zijn gemaakt zijn nog verkrijgbaar. Kijk hier voor een volledig over zicht.

Siman de Ban Lesa Curaçao

Ieder jaar organiseert de Biblioteka Nacional Kòrsou de Siman di Ban Lesa – Leesbevorderingsweek. Het thema sluit in de laatste paar jaar aan op het thema van de Nederlandse Kinderboekenweek. In 2019, 2020 en 2021 heeft Levendig Uitgever de publicatie verzorgd van het kindergeschenkboek. De boeken bevatten ieder 15 verhalen van 15 auteurs uit voornamelijk Curaçao. Het zijn omdraaiboeken met een kant de verhalen in het Papiamentú en de andere kant in het Nederlands.

gg


Schooldag van de duurzaamheid

Op donderdag 10 oktober 2019, tijdens de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs, zijn in Nederland tienduizenden kinderen voorgelezen uit het boek ‘Sem en Saar geven positieve energie’, dat speciaal voor deze dag is geschreven door Jeroen Hoogerwerf. Actrice Petra Laseur heeft vanuit Grootouders voor het Klimaat het boek voorgelezen op basisschool Rheder Enk in Rheden. Mevrouw Laseur is die dag door burgemeester Carol van Eert benoemd tot 1e klimaatvoorleesgrootouder van Nederland. De illustraties in het boek zijn gemaakt door leerlingen van de Thomasschool in Leeuwarden en gaan over duurzaamheid.

Levendig Uitgever en auteur Jeroen overhandigt eerste exemplaar aan Petra Laseur.

Wensambulance – De wens van opa

Voor de Samenwerkende Wensambulances schreef Jeroen het prentenboek De wens van opa.

Beertje Bram vertelt het verhaal van Jesse en zijn opa. Opa is heel erg ziek. Jesse wil nog een keer met opa naar de dierentuin. Maar volgens opa kan dat echt niet meer.

Jesse zoekt naar een mogelijkheid om de laatste wens van opa in vervulling te laten gaan.

Dit prentenboek gaat over troost vinden in een laatste wens en het bewaren van herinneringen. De opbrengst van het boek is bestemd voor het vervullen van laatste wensen door de Wens Ambulance.

Auteur: Jeroen Hoogerwerf | Illustrator: Mariëlla van de Beek | Hardcover, 24 pagina’s | ISBN 9789491740541 | Prijs € 10,-


Verhalenfabriek

Voor de Verhalenfabriek maakte Levendig Uitgever twee boeken. Een eerst boek met liedjes over de vensters uit de Canon en een tweede boek over de kunst van het verhalen vertellen op school, aandacht voor begrijpend lezen en het gebruik van verhalen in de reguliere lessen in het basisonderwijs.

Verhalenfabriek – Inspireren in de klas geeft leerkrachten de tools om te inspireren en te coachen. Door verhalen te vertellen, maar ook door de verhalen van de leerlingen zelf te gebruiken. Zo wordt je niet alleen instructeur maar ook inspirator!

Auteur: Francine Plaisier en Tim Klein Schiphorst | Illustrator: Marcel Jurriëns | 96 pagina’s hard cover | ISBN 978 94 91740 21 3 | € 14,95 


50 liedjes & verhalen bij de Canon van de Nederlandse geschiedenis
De vensters van de canon op de melodieën van bekende meezingers. In het boek staan bij drie van de vensters uitgewerkte lesvoorbeelden voor groep 4 t/m 8. Het formaat is A4, de liedjes zijn gemakkelijk te kopiëren voor de leerlingen, om heerlijk mee te zingen. Kennis blijft hangen door het in een liedje te gieten.

Naast dat de lessen leuk gevonden worden, ondersteunt deze aanpak het vergroten van woordenschat en het automatiseren van de leesvaardigheid.

Het boek is nu te bestellen voor € 15,– (excl. verzendkosten), klik hier om te bestellen


Jaarboekjes Korczak Stichting

In 1982 is de Janusz Korczak Stichting in Nederland opgericht. Zij stelt zich ten doel het verbreiden van kennis van het leven en werk van Janusz Korczak (art. 2 Statuten) en daarmee de verspreiding van zijn gedachtegoed. 

Tevens wil de Janusz Korczak Stichting haar initiatieven en activiteiten richten op concretisering van Korczaks ideeën over opvoeding en de rechten van het kind in scholen, kinderopvang en jeugdzorg.


Janusz Korczak (1878-1942), een Pools-Joodse arts, is over de hele wereld bekend als pedagoog, kinderboekenschrijver, en directeur van een weeshuis. Hij groeide op in een welgesteld milieu en ging medicijnen studeren. Hij trok zich het lot aan van (wees)kinderen die aan hun lot werden overgelaten en stichtte in 1912 een weeshuis Dom Sierot in Warschau. Hij werd op 5 of 6 augustus 1942 met  tweehonderd kinderen uit het weeshuis weggevoerd naar het vernietigingskamp Treblinka en met alle kinderen en begeleiders vermoord.

Vergeet het kind niet

Dertig gedichten en columns zijn in deze bundel opgenomen geïnspireerd op het gedachtegoed van Janusz Korczak (1878-1942). De gedichten en gedachten leveren herkenning op bij ouders en bij kinderen. Ze zijn uit het leven gegrepen.

Janusz Korzcak leert ons idealen te hebben en die waar te maken, echt te luisteren naar kinderen, vertrouwen te hebben in hun eigen mogelijkheden, die niet altijd stroken met wat de school eist en kinderen een stem te geven.

Auteur: Arie de Bruin | ISBN 9789491740596 | Hardcover, 48 pagina’s – uitverkocht


Kajtus, tovenaar

Kajtus, tovenaar vertelt het verhaal van een onrustige jongen die droomt van macht en vrijheid en die van zijn avonturen in de wereld leert dat je nooit alles kunt doen wat je wilt.

Auteur: Janusz Korczak | Bewerkt door Karel Eykman | Illustraties van Patsy Backx | ISBN 978 94 91740 42 8 | hardcover, 104 pagina’s | Prijs € 14,95


Je bent er geweest

Met de opbrengsten van dit boek wordt het YMCA project “Post- trauma Rehabilitation of the Palestinian Ex-detainee Children in the West Bank” in Beth Sahour (Palestina) ondersteund. Het project helpt ex-gedetineerde kinderen (tot de leeftijd van achttien jaar oud), hun families en hun gemeenschappen in de verschillende steden van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem en is gericht op verbetering van hun psychosociale welzijn en het wil hen opnieuw in de samenleving integreren.


Kinderen overal ter wereld zijn in oorlogssituaties en bezette gebieden vaak de dupe van macht en machteloosheid van volwassenen, iets wat zich uitdrukt in geweld.

In 24 gedichten en illustraties betrekken auteur en illustrator de lezers bij de situatie van kinderen in Israël en Palestina. Een levendig beeld dat niemand onberoerd laat.

De auteur en illustrator zijn geïnspireerd op het gedachtegoed van de Poolse pedagoog en kinderarts Janusz Korczak, van wie uitspraken in dit boekje zijn opgenomen.

Dit boekje is mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Vredesorganisatie PAX, Kerk en Wereld, Kairos Palestina, Palestine Link en Vrienden van Sabeel Nederland.

Auteur: Arie de Bruin | Illustrator: Len Munnik | hard cover, 56 pagina’s | ISBN 978 94 91740 37 4 – uitverkocht

Overige projecten

Herinneringsboek 1981 – 2015 van het scholieren songfestival op Aruba: Festival Voz-i-Landia Escolar geschreven door Jenny Laclé-Boezem.

Het kinderboekenfestival jubileumboek 1993-2016 in opdracht van de Biblioteca Nacional Aruba met een overzicht van alle deelnemers, kinderboekengeschenken en activiteiten. Met veel archiefmateriaal uitgezocht door Sophiene Maduro-Verhaegh.